Грижа за ставите

Упражнение 1

Една от най-често срещаните болки в ставите е тази на тазобедрената става. Причините са в износването на хрущялна тъкан вследствие от прекомерна консумация на месо и малка на плодове и зеленчуци, както и от наднормено тегло.

1. Седнете на стол и постепенно наклонете тялото напред като се опитате да докоснете палците на краката си с ръце. Върнете бавно тялото до изходно положение.
Повторете 15 пъти

2. От легнало положение по гръб с ръце до тялото и изпънати крака, повдигайте единия крак нагоре до 90 градуса. В тази позиция задръжте за няколко секунди и постепенно се върнете в изходно положение.
Повторете 15 пъти за всеки крак

3. От легнало положение по гръб, с ръце до тялото и изпънати крака, сгънете краката в коленете, без да отлепяте ходилата от пода. Постепенно разтваряйте и събирайте коленете до максимум.
Повторете упражнението 15 пъти

ABOFLEX GOLD

Упражнение 2

Проблемите в ставите на колената и глезените обикновено са от стари травми, като навяхвания, счупвания и изкълчване, както и отново - наднормени килограми.


1. От изправен стоеж и с успоредни ходила, повдигайте бавно петите до положение, в което да застанете на пръсти. Задръжте така за 2 секунди и отпуснете.
Повторете 20 пъти

2. От изправен стоеж съберете петите си и раздалечете. Пръстите, така че ходилата ви да образуват ъгъл от около 45 градуса. От това положение повдигнете за секунда петите заставайки на пръсти иотпуснете.
Повторете 20 пъти

3. От изправен стоеж, повдигнете предната част на ходилото. В това положение/ стъпвайки само на пети/.
Направете 20 крачки напред и после назад

Упражнение 3

Когато болките са фиксирани само в колената, без да имате такива в други стави, това означава, че най-вероятно се дължат на определени възпалителни процеси.


1. Седнете на стол с притиснат към облегалката гръб. Хванете се отстрани за седалката и бавно изпънете единия крак, до успоредно на пода положение. Задръжте за една секунда и отпуснете.
Повторете 30 пъти с единия и с другия крак

2. Легнете по корем с опънати крака и бавно свийте единия крак в коляното, като повдигате подбедрицата нагоре до образуването на прав ъгъл. Задръжте за секунда и бавно отпуснете.
Повторете 30 пъти за всеки крак.

3. Легнете по гръб и свийте едното коляно със стъпало опряно в пода. Бавно повдигнете нагоре крака на около 25 см и задръжте така за три секунди. Отпуснете обратно.
Повторете упражнението 30 пъти с всеки крак.

Упражнение 4

Болките в лакътната става са обичайни за физически натоварените хора и спортистите. Обичайно се касае за възпалителен процес на лакътното сухожилие.


1. От седнало положение, поставете едната си ръка върху бедрото с длан обърната нагоре. Завъртете навътре толкова, колкото ви е възможно. Извършете упражнението 20 пъти, след което сменете ръката с другата и отново повторете.

2. От седнало положение поставете лакътя върху бедрото си, като държите лека гиричка или бутилка с вода. Повдигайте и отпускайте тежестта с плавни движение.
Повторете 10 пъти и разменете ръцете.

3. С длан обърната наготе, изпънете едната си ръка напред. Хванете дланта с другата си ръка и притискайте до тялото като се стремите да се образува ъгъл от 90 градуса и усетите лек натиск. Задръжте зтака за 20 секунди.
Повторете 4 пъти.
Изпълнете същото упражнение, но с дланта надолу.